Češka koča

Napoved lepega vremena nas je na prvo septembrsko nedeljo zvabila na Jezersko, kjer nas je najprej presenetil pogled na suho Planšarsko jezero. Umetno jezero v obliki srca v obdobju pomanjkanja vode presahne, sicer pa obiskovalce spominja na veliko ledeniško jezero, ki je po velikem potresu v 14. stoletju začelo počasi odtekati.

IMAG0343

Dolino Ravenske Kočne je izoblikoval največji ledenik v Kamniško-Savinjskih Alpah, ki so ene izmed najbolj krušljivih gora pri nas. Najvišji vrh je prav na podlagi te lastnosti pridobil svoje ime, in sicer iz besede grinta, kar pomeni krasto, ki se v stiku z nečem ali kar sama od sebe lušči oz. odpada. To je Grintavec, ki se je ob našem vzponu na Češko kočo pred nami mogočno bohotil s svojimi 2558 m nadmorske višine.

IMGP4328IMGP4329Na Češko kočo (1542 m) smo se odpravili po poti mimo žrela. Ruševnata pot nam je omogočila odprt pogled na hribe Kamniško-Savinjskih Alp. Na naši levi strani sta nas spremljali Mala (2018 m) in Velika Baba (2127 m), poleg njiju so se z naše poti lepo videli še Ledinski vrh (2108 m), Skuta (2532 m) in Grintavec, na naši desni pa smo videli Jezersko Kočno (2540 m) in Češko kočo. Ko smo se s hrbtom obrnili proti njim, je naš pogled segel vse tja do avstrijskih gora. Pot na Češko kočo umik žrela sodi med zahtevne označene poti.

IMGP4336IMGP4337

Na enem delu poti smo za prečenje morali uporabiti svoje roke, kar nas je le še dodatno povezalo s skalo, po kateri smo do tedaj le hodili. Del poti je opremljen z zajlo in klini, na enem mestu se pot nevarno zoži, vendar ob previdnem stopanju ne povzroča nobenih težav.

IMGP4338IMGP4344IMGP4346

Ko smo prebrodili ta tehnično najbolj zahteven del poti, smo se skoraj po ravni poti le še sprehodili do Češke koče.

IMGP4349IMGP4351IMGP4353

Pred kočo smo najprej poizkusili vodo, ki priteče iz gora, potem pa hitro smuknili po topel čaj v kočo, oskrbnik koče, bratranec slovenskega ekstremnega smučarja Dava Karničarja, Tone Karničar, pa je pritisnil žig v naše planinske knjižice.

IMAG0359

 

IMGP4354

Koča na Spodnjih Ravneh je ime dobila po svojih graditeljih. Že daljnega leta 1900 so jo zgradili češki planinci, v 70ih letih prejšnjega stoletja pa so jo prenovili, vendar so ohranili slog tedanjega češkega ljudskega stavbarstva. Proti dolini smo se odpravili po drugi, pretežno gozdni poti.

IMGP4360

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

20 + eleven =