The legend of Pagan girl

Prisank___Ajdovska_deklica6719971

Above Vršič, in mount Prisojnik, lived a Pagan girl. She was kind and had a good heart and she always helped mountaineers, traders and other people find the way through snow blizzards to Trenta. As soon as she saw that the people were in trouble, she left her warm home and helped the people in need. In return, people left her some food and drink so she was never hungry or thirsty.

However, she was not just a guide; she was also a fate deity. She visited new-borns and their mothers and foretold their destiny.  One day she foretold a new-born baby boy from Trenta that he would became a brave hunter and he will kill the most magnificent animal in the mountains – a white chamois with golden horns, named Zlatorog. When the girl’s sisters herd of the prophecy, they cursed her. Therefore, when she returned home, she turned to stone.

She is still in the Prisojnik wall, watching towards Trenta. But if the boy really killed that chamois, you will have to find it in another legend.

DSC_5509_vrsic_ajdovska_deklica_big

Legenda o Ajdovski deklici

Nad vršičem je živela ajdovska deklica, ki je bila dobrega in usmiljenega srca. Vedno je pomagala gornikom in tovornikom in jih tudi vodila skozi snežne zamete v Trento. Takoj ko je videla, da so ljudje v težavah je zapustila svoje skrivališče pod skalnatimi policami ter pohitela na pomoč. V zahvalo so jo ljudje obdarovali s hrano in pijačo, da ni bila nikoli lačna in žejna.

Ajdovska deklica pa ni bila samo vodnica ampak je bila tudi sojenica. Obiskovala je matere in prerokovala novorojenčkom kako bodo živeli. Nekoč je nekemu dečku prerokovala, da bo postal pogumen lovec in da bo ubil belega kozla z imenom Zlatorog. Ko pa so za prerokbo izvedele njene sestre so jo takoj preklele in deklica je okamenela takoj, ko se je vrnila v prisanško steno.

Tam je še dandanes in žalostno strmi z velikimi kamnitimi očmi proti Trenti. Če je pa fant res ubil Zlatoroga, pa boste morali prebrati neko drugo legendo.

See also our other posts:

A Climb to Sleme

Tolmin – where beautiful nature joins with different activities

The smell of local food from mountain huts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

eighteen − 3 =